Läggdags! Några rutiner

Genom att stötta ditt barn i den här situationen kan du också skapa en närmare kontakt och hjälpa honom eller henne med rutinerna vid läggdags. Vi har samlat några råd och goda idéer om hur du kan åstadkomma en avkopplande och mysig rutin innan barnet ska sova.

Ett avkopplande bad

Ett bad före läggdags är en jättebra möjlighet till lek och skoj, men också till att börja varva ner och prata med barnet om vad han eller hon har upplevt under dagen.

Lugna sinnena

Massage och närkontakt kan vara tröstande för barnet som kanske känner oro inför natten. Det är viktigt att ditt barn känner sig lugn och nöjd innan han eller hon lägger sig.

Dämpa belysningen

Läs en saga, sjung en sång, prata en stund eller bara mys lite tillsammans – det finns många sätt att leda in uppmärksamheten på annat än sängvätning. Skapa en mysig miljö för barnet genom att t.ex. dämpa belysningen i rummet.

Äldre barn

Äldre barn behöver inte samma rutiner kring läggning, men att läsa tillsammans eller prata om dagens upplevelser är lika viktigt. En mysig stund tillsammans kan fortfarande göra gott för barnet.

Dags att lägga sig

DryNites® håller sängen torr och ger ditt barn den sömn som han eller hon behöver. Dessutom kan självförtroendet öka så att barnet vågar sova över hos någon annan.

Dagens sista toalettbesök

Uppmana barnet att gå på toaletten innan han eller hon lägger sig. På så sätt minskar ni risken för olyckor och barnet känner att han eller hon själv kan förbättra chanserna till en trygg och torr natt.

Drick lagom!

Försök undvika att barnet dricker precis före läggdags, framför allt sådant som innehåller koffein eller kolsyra. Var dock noga med att barnet får i sig tillräckligt med vätska under dagens lopp.

Positiva tankar

Tänk positivt. Prata inte om den föregående nattens eventuella olyckor, utan fokusera på möjligheten att få vara tillsammans, skratta, prata och koppla av när det är läggdags.

Om olyckan är framme

Om barnet inte har på sig absorberande nattbyxor och olyckan är framme under natten bör du lägga fram en ren pyjamas och rena sängkläder så att det går snabbt och lätt att bädda rent. Ge ditt barn ett par DryNites® så att det blir lättare för honom eller henne att somna om igen.

En lugn miljö

Om barnet blir ledset kan du till exempel spela lugn musik under tiden som ni bäddar om. Se också till att ha belysningen dämpad i rummet.

Godnatt, sov så gott!

Om barnet verkar oroligt över sängvätningen gäller bara en sak: massor av trygghet. Det förbättrar barnets självkänsla och gör det lättare att somna.

Rekommenderad artikel

Upptäck Drynites® produktsortimen

Något för alla!
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Nattunderbyxor

Se Produkter
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Bed Mats

Se Produkter
es.se