Dr Philippe: kinderarts gespecialiseerd in enuresis

Vad kan du göra?

Det finns många föräldrar och barn som har samma problem som du. De flesta barn växer ifrån sängvätning med tiden, men det finns mycket du kan göra för att hjälpa ditt barn igenom den här perioden.Det finns ingen anledning till att vänta med att söka hjälp tills barnet växer ifrån problemet. För det är varken trevligt eller nödvändigt att vakna i en våt säng!

Förstå ditt barns känslor

Skam, mindervärdeskänslor och en känsla av isolering är vanligt och barn tror ofta att de är ensamma i hela världen med det här problemet. De försöker förtränga det som händer och förnekar att de kissar i sängen inför familj och vänner, och undviker att sova över hos andra. Genom att visa ditt barn att du förstår vad han eller hon går igenom kan du lindra skamkänslorna och osäkerheten.

Prata om detv

Du kan vara helt säker på att barnet förr eller senare kommer att sluta kissa i sängen. Att förstå orsakerna bakom sängvätning kan hjälpa både dig och barnet att hantera problemet. Försök vara lyhörd inför barnets känslor genom att lyssna på och visa förståelse för barnets funderingar. Dela med dig av all viktig information. Genom att prata öppet om sängvätning gör du livet lättare för ditt barn.

Uppmuntra barnet

Sängvätning kan påverka barnet i allmänhet och ibland leder det till dålig självkänsla. Låt barnet veta att det inte är hans eller hennes fel och att du finns där. Du kan uppmuntra barnet genom att motverka negativa känslor och öka tilliten. Det här är särskilt viktigt under de perioder då självständighet är mycket viktigt för barnets utveckling. Sängvätning är inte alls ovanligt och en stöttande förälder kan betyda oerhört mycket för barnet i kampen för att övervinna problemet.

Se framåt

Hjälp barnet att förstå att sängvätning inte är något stort problem och att det är en del av att växa upp. Om problemet leder till dålig självkänsla och påverkar andra delar av barnets liv är det viktigt att prata öppet om det. Var alltid optimistisk - din framtidstro smittar av sig på barnet. Du kan alltid lugna barnet med att många andra barn har samma problem.

Det är viktigt att du får barnet att förstå att du inte är arg. Situationen kan förvärras om barnet tror att du är arg: han eller hon kanske börjar försöka dölja sängvätningen för dig. Det betyder större problem för dig och ni är inne i en negativ spiral. Försök vara lyhörd inför barnets känslor genom att lyssna på och visa förståelse för barnets funderingar.

Aktiviteter som hjälper

Alla föräldrar hanterar problem på sitt eget sätt. En del försöker ignorera problemet och vänta på att barnet växer ifrån det - andra blir arga och bestraffar barnet, vilket kan förvärra problemet i det långa loppet. Det bästa sättet att hjälpa barnet är att stödja och berömma det för varje litet framsteg.

Belöningar - bra och dåligt

Om du använder belöningar bör du vara medveten Om att det förmodligen blir långt mellan de torra nätterna i början. Om barnet väldigt sällan får belöningar minskar motivationen och det kan inverka negativt på barnets vilja att anstränga sig.

Belöningarna ska vara små, men ändå något som barnet tycker om.

Kom överens om klart definierade mål och fungerande metoder.

Exempelvis att barnet ska lägga de våta sängkläderna på ett bestämt ställe eller hjälpa till att byta sängkläder. Barnet får sedan belöningen för att han eller hon har gjort det som ni har kommit överens om.

Chanserna till framsteg ökar om du belönar handlingar i stället för slutresultat

Låt barnet styra

Om du ger barnet möjligheter att bryta den onda cirkeln med sängvätning kan det leda till att han eller hon känner sig mer självständig. Du kan till exempel:

Göra det till en rutin att barnet går på toaletten precis före läggdags, och se till att barnet inte dricker för mycket på kvällen.

Använda DryNites® nattbyxor, ett högabsorberande skydd som gör att barnet känner sig torr och trygg hela natten.

De bästa tipsen

Ett sänglarm som väcker barnet om olyckan är framme.

Det är viktigt att barn och föräldrar tillsammans tar reda på mer om orsakerna bakom sängvätning och vilka behandlingsmetoder som finns. Ett läkarbesök är en bra början.

DryNites nattbyxor är ett säkert hjälpmedel med ett effektivt läckageskydd som gör att ditt barn kan vakna i en torr säng. Dessutom sitter de bra och är diskreta eftersom de liknar vanliga underbyxor.

Observera att innehållet på den här webbplatsen endast är avsett som information. Det utgör ingen medicinsk behandling och kan inte ersätta råd från din läkare. Ha regelbunden kontakt med din läkare för att få rätt behandling och råd om just ditt barn.

Få hjälp i vår slutna Facebook-grupp: Trygga Nätter

Mycket få pratar med andra om det, eller vet var och hur de kan få hjälp. Vi hoppas att förändra det! Vi har vår egen slutna Facebook-grupp ”Trygga Nätter” – där du som förälder kan dela erfarenheter och tips med andra konfidentiellt – och be andra föräldrar om råd.

Kom igång idag–tryck på länken

januari, 2023

Tags: , , , ,

Rekommenderad artikel

Upptäck Drynites® produktsortimen

Något för alla!
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Nattunderbyxor

Se Produkter
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Bed Mats

Se Produkter
es.se