Bedplassen uitgelegd

Fakta om sängvätning

Om ditt barn är sängvätare kan det vara bra att veta att det finns tusentals andra föräldrar (och barn, förstås) som har det precis som du. Kom ihåg att du och ditt barn inte är ensamma!

Kom ihåg att du och ditt barn inte är ensamma

Det kanske är svårt att tro när du har varit vaken halva natten och bytt sängkläder hos ditt barn, men sängvätning är betydligt vanligare än du kanske tror:

Minst 10 % av alla barn i åldern 4-15 år kissar i sängen under någon period i livet

70 % kissar i sängen minst två gånger i veckan

60 % av dessa barn är under 8 år

70 % av barnen växer ifrån sängvätning innan de fyller 7 år

Ca 2 % av alla 15-åringar kissar i sängen

Sängvätning är vanligare hos pojkar än hos flickor

Sängvätning kan vara genetiskt betingat

Var alltid optimistisk och lugna barnet med att det är ett vanligt problem - ditt lugn förbättrar barnets självkänsla. Det finns många andra barn i skolan som har samma problem. Det ditt barn behöver allra mest är ditt stöd och bekräftelse på att han eller hon inte är ensam.

Enu-vadå?

När en läkare pratar om sängvätning kallas det ofta för enures, och det definieras som "ofrivillig vattenkastning efter den ålder då barnet normalt bör kunna kontrollera blåsan".

I stort sett alla barn växer ifrån sängvätning

Hela 70 % av alla barn övervinner sängvätning innan de är 7 år gamla. Det stigma som associeras med sängvätning betyder att en del föräldrar känner trycket från släkt och vänner att övervinna problemet. Det viktiga är att ha tålamod och att stödja ditt barn. Ditt barn är en egen person och kommer att bli torr med tiden. Det kan vara lugnande att veta att 98 % av alla barn slutar kissa i sängen innan de har fyllt 15 år.

Det finns två typer av enures:

Den vanligaste typen är primär enures, vilket är den medicinska termen som används när ett barn aldrig har varit torr på natten. Det kan vara kopplat till fysisk mognad eftersom han eller hon ännu inte har lärt sig att känna igen känslan av en full urinblåsa när de sover.

Vanligare hos pojkar än hos flickor

Det finns ingen "särskild typ av barn" som oftare drabbas av sängvätning än andra - men enures drabbar oftare pojkar än flickor. Experterna vet inte exakt vad detta beror på, men studier tyder på att flickor utvecklar förmågan att kontrollera blåsan tidigare än pojkar. Ungefär 60 % av sängvätarna är pojkar och DryNites® har utformats särskilt för både pojkar och flickor.

januari, 2023

Tags: , , ,

Rekommenderad artikel

Upptäck Drynites® produktsortimen

Något för alla!
Absorberend nachtondergoed voor jongens

DryNites® Nattunderbyxor

Se Produkter
Absorberende matrasbeschermer

DryNites® Bed Mats

Se Produkter
es.se